Yolsuzluk endeksinde Türkiye’nin sıralaması değişmedi: 180 ülke arasında 107. sırada

T24 Haber Merkezi

Yıllık Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre Türkiye’nin sıralaması değişmedi. Endekste yer alan 180 ülke arasında 107. sırada yer alan Türkiye aldığı 34 puanla, Avrupa Birliği üyelik sürecinde olan ülkeler arasında en düşük puanlardan birine sahip.

Raporda yer alan verilere göre, son dönemde gerçekleştirilen ekonomik reformlar ve FATF gri listesinden çıkarılmak gibi gelişmeler Türkiye’nin puan kaybını önledi. Ancak ülkede bağımsız bir Yolsuzlukla Mücadele Kurumu’nun bulunmaması ve denetim mekanizmalarındaki zayıflamalar sebebiyle geçen yıl aldığı 34 puanda kalmasına sebep oldu.

AB ülkelerinde yolsuzluk üst üste ikinci yılda da kötüye gitti

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (TI) hazırladığı Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre Macaristan, Avrupa Birliği’nin (AB) en kötü performans gösteren ülkesi oldu. Raporda Fransa ve Almanya gibi büyük ekonomilerin gerileme kaydettiği ortaya kondu. AB ülkelerindeki yolsuzluk üst üste ikinci yılda da kötüye gitti.

Endekste yer alan 180 ülkenin yaklaşık dörtte birinin, örgütün 2012 yılında küresel sıralama için mevcut metodolojisini kullanmaya başlamasından bu yana en düşük puanı aldığı belirtildi.

Örgütün hazırladığı endeks, Dünya Bankası’ndan özel risk ve danışmanlık firmalarına kadar 13 veri kaynağına göre kamu sektöründeki yolsuzluk algısını ölçüyor. Endekste ülkeler ve bölgeler ‘çok yolsuz’ notu olan 0’dan ‘çok temiz’ 100’e kadar bir ölçekte puanlanmakta.

Batı Avrupa ve AB için bölgesel ortalama geçen yıl 65 iken bu yıl 64 oldu. Örgüte göre 2023’ten önce bu puan yaklaşık on yıl boyunca düşmemişti.

Bu yılki rapora göre Avrupa’nın yolsuzlukla mücadele kabiliyeti yetersiz kalıyor. Bu, Avrupa bloğunun iklim hareketi, hukukun üstünlüğü ve kamu hizmetleri gibi konularda yetersiz kalmasına neden oluyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Avrupa analistleri, yasal boşluklar, yetersiz uygulama ve kaynak kıtlığının bir süredir AB ülkelerinin yolsuzlukla etkin bir şekilde mücadele etmesini engellediğini söyledi.

 

Related Posts

Yenilenebilir enerji için Avrupa fırsatı

Avrupa Birliği (AB) iklim politikaları kapsamında uygulamaya koyduğu Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nı (SKDM) genişletmeyi planlarken, yeni düzenlemeyle Türk ihracatçılar için yükümlülükler genişleyecek. Elektrik satın alma anlaşmaları konusundaki düzenlemeler ise Türkiye’de yeşil enerji kullanan üreticiler için önemli bir fırsat ortaya koyacak.

Pul biber ihracatında tatlı rekor: 74 ülkeye satış, en çok alan Almanya!

Türkiye, 2025’in ilk yarısında 74 ülkeye toplam 7,1 milyon dolarlık pul biber ihraç etti. Almanya, Hollanda ve İngiltere en çok ihracat yapılan ülkeler oldu.

Altın piyasasında hareketlilik: Fiyatlar yeniden yükseliyor! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …