Trafikte güvenlik ve geçiş üstünlüğü konusunda değerli adımlar atıldı.
İçişleri Bakanlığı, yetkisiz çakar kullanımına yönelik şikayetler üzerine eylül ayı başında 81 vilayet valiliğine ‘Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar’ genelgesi gönderdi.
Genelgede, ‘Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hakkında Yönetmelik’in 2021 yılında yürürlüğe girdiği belirtilerek, ilgili kanun ve mevzuat kapsamında geçiş üstünlüğüne sahip araçların halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmadan, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek kaidesi ile lakin misyon halinde iken amaçları doğrultusunda kullanılabileceği belirtildi.
Ayrıca mecburî olmadığı halde gereksiz geçiş üstünlüğü hakkını kullanan şoförler ile geçiş üstünlüğüne sahip olmadığı halde kelam konusu aygıtları araçlarında bulunduran ve kullananlar hakkında idari para cezası yaptırımı uygulandığı belirtildi.
Özellikle son devirde trafik güvenliğini tehlikeye sokan yetkisiz çakar kullanımına ait vatandaşlardan ağır şikayetler geldiği de belirtilerek, yetkisiz ışıklı ve sesli ihtar işareti, geçiş üstünlüğü hakkının kullanımının önüne geçilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması hedefiyle ülke genelinde kontrollerin artırılarak, özel kontrol planlamalarının yapılması ve bu faaliyetlerin yıl sonuna kadar aktif, ağır ve daima olarak devam ettirilmesi istendi.
Genelge ile birlikte kontroller arttı
Genelge ile birlikte ülke genelinde yetkisiz çakar kullanımının önüne geçmek için kontroller sıklaştırıldı. Bilhassa büyükşehirlerde trafiğin ağır olduğu bölgelerde genelge doğrultusunda özel kontrol noktaları oluşturuldu.
Bu bölgelerde araçlar tek tek durdurulup, çakar bulunup bulunmadığı denetim edilirken, şoförler de uyarılıyor.
1823 TL para cezası uygulanıyor
Ayrıca vatandaşlardan gelen bu istikametteki şikayetler de değerlendirilip, yetkisiz çakar kullandığı tespit edilen şoförlere Karayolları Trafik Kanunu kapsamında 1823 TL para cezası uygulanıyor.
2022’de 5 bin 685 şoföre çakar cezası
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye nazaran yetkisiz ışıklı/sesli çakar kullanımının önlenmesine yönelik 2021 yılında yapılan kontrollerde 6 bin 75 şoföre cezai süreç yapıldı.
Bu yılın birinci 9 ayında ise 5 bin 685 şoföre yetkisiz çakar kullanımı nedeniyle cezai süreç uygulandı.