Sermaye kesiminde rahatsızlık büyüyor: “Sanayi kan kaybediyor”

Türkiye Ekonomisinde Son Durum: Mehmet Şimşek Ekonomi Yönetimine Getirildi

Türkiye ekonomisi uzun bir süredir ciddi bir krizle karşı karşıya. Ekonomideki olumsuz gidişat artık görmezden gelinemeyecek kadar açık hale geldi ve iktidarın kendi tabanından da rahatsızlıklar artmaya başladı. Bu durum üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski bakan Mehmet Şimşek’i ekonomi yönetimine geri getirdi.

Şimşek, 2023’ün başında tekrar koltuğuna oturduğunda, siyasi gerilimin doğrudan ekonomik göstergelere etkisini azaltmak için yoğun bir çaba sarf etti. Parasal politikaları yöneten Şimşek, siyasi gerilimi azaltmak amacıyla, 19 Mart’tan sonra daha sıkı tedbirler almaya başladı. Vergi politikalarını sertleştireceğini belirten Şimşek, bu tutumuyla dikkat çekmişti. Ancak Türkiye Borsalar Birliği Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıkoğlu, vergilere karşı tepkisini dile getirmişti.

İş dünyası son iki yıldır, fiyat rekabeti avantajının azaldığı ve karlılığın düştüğü konusunda şikayetlerini dile getiriyordu. İktidardan gelen tepkiler arasında dikkat çekici bir şekilde Hisarcıkoğlu gibi iktidara yakın bir ismin de bu endişelere katıldığı görülüyor.

Ekonomideki kötü tabloya ilişkin eleştirilerden biri de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’den geldi. Gültepe, sanayi ihracatındaki olumsuz gidişatı net verilerle açıkladı. Türkiye’nin giderek pahalı bir ülke haline geldiğini söyleyen Gültepe, maliyet ve enflasyon artışının firmaları zorladığını ifade etti.

Gültepe’nin açıklamaları şu şekilde devam etti: “Türkiye pahalı hale geldi. Firmalar, maliyet ve enflasyon artışını fiyatlandırma konusunda çok zorlanıyor. Sektörler küçülüyor. İlk kez ihracat yapan firma sayımız 1800’leri görmüştü. Nisan ayında 980’e düştü. Bu şekilde giderse belki bir sene sonra 800, 700 rakamına kadar düşecek. İhracat artık firmaları heveslendirmiyor. Firmalar oyuna giremiyor. Bunun sebebi de küçülerek mevcudu korumaya çalışmaları. İhracatı yeniden heveslendirmek lazım. Yapılması gereken tek şey ihracata sarılmak.”

Gültepe’nin vurguladığı nokta şuydu: “Bu ülkede yüzde 70-80 enflasyon varken de çalıştık. Enflasyon şimdi yüzde 40 seviyelerinde kilitlendi. Ancak sanayi kan kaybediyor.” İhracattaki olumsuz tablo, Gültepe’nin açıklamalarıyla daha da netleşiyor: “4-5 sektörün güçlü artış sağlaması nisan ayındaki büyümeye etki etti. Artış sağladık ama önceki yılın nisan ayına göre iki gün de fazla çalıştık.”

Gültepe, Türkiye’de fiyat artışlarının müşteri kaybına neden olduğunu belirtirken, Türkiye’nin pahalı bir ülke olduğunu ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Hazır giyim sektörü örneğinde olduğu gibi, sektörlerin küçüldüğünü ve bazılarının kapandığını gözlemlediklerini paylaştı.

Related Posts

Pınar Eczacıbaşı son yolculuğa uğurlandı

İş insanı Pınar Eczacıbaşı Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Bakan Kurum duyurdu! İstanbul Kentsel Dönüşüm Komisyonu kuruluyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İstanbul Kentsel Dönüşüm Komisyonu kurulması kararı aldık” ifadelerini kullandı.

Şişecam’da grev eşiğinden dönüldü: Toplu sözleşmede anlaşma sağlandı

Petrol-İş Sendikası ile Şişecam arasında 2025-2026 dönemini kapsayan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. 14 Mayıs’ta başlayacak grev kararının ardından hızlanan müzakerelerde talepler karşılık buldu, taraflar el sıkıştı.

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler yatırımcıların risk iştahını artırırken, küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararı sonrasında pozitif bir seyir izliyor.

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir