Marmara Denizi için yeni ada oluşturulacak: Bin adet için imzalar atıldı, yoğun mesai harcanıyor

Bursa Karacabey Çapraz Çayı’nda uygulanacak proje, Marmara’ya ulaşan kirli suları doğal yollarla temizlemeyi hedefliyor.

Müsilajı Bitirecek Ekolojik Proje!

2021 yılında Marmara Denizi’ni saran müsilaj felaketinin ardından oluşturulan Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında, TÜBİTAK-1001 projesi olarak geliştirilen bu yenilikçi çözüm, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) işbirliğiyle hayata geçirilecek.

Projeyi yöneten BUÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Akpınar, bu sistem sayesinde Marmara Denizi’ne ulaşan azot ve fosfor yükünün azaltılacağını, böylece müsilajın önlenebileceğini belirtiyor.

Denizlere Karışmadan Kirliği Doğal Yollarla Önleyecek

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, projeyi şu sözlerle değerlendirdi:
“Marmara Denizi’ne ulaşan kirliliği, doğal bitkisel yöntemlerle kaynağında azaltmayı hedefliyoruz. Eğer bu proje başarılı olursa, Marmara’ya akan tüm akarsular için yaygınlaştıracağız.”

Bilimsel Seçim: Yanlış Bitki, Ekosistemi Daha da Kötüleştirebilir

Doç. Dr. Akpınar, projenin başarısı için doğru bitki türlerinin seçilmesi gerektiğini belirterek şu uyarıyı yaptı:
“Eğer yanlış bitki seçilirse, istilacı türler ekosistemi daha da kötü hale getirebilir. Bu nedenle kirleticilerin doğru analiz edilmesi ve bitki seçiminin buna göre yapılması büyük önem taşıyor.”

İlk Aşamada 1000 Yüzer Ada Kurulacak!

İlk etapta 1000 yüzer bitki adası oluşturulacak ve bu ekolojik filtreler, sudaki zararlı maddeleri emerek temizlenmesini sağlayacak. Proje, akademik olarak da takip edilerek etkinliği bilimsel verilerle değerlendirilecek.

Related Posts

Sözleşmeli Erler Meclis gündeminde: İzin yok, tazminat yok

Türkiye’nin dört bir yanında fedakarca görev yapan sözleşmeli askerler, vatan savunmasının bel kemiğini oluştururken, özlük hakları konusunda önemli mağduriyetler yaşıyor.

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı  2025 yılı Haziran ayı trafik verilerine göre günlük ortalama bin 560 uçuş ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu.

Süveyda’da Çatışmalar: 321 Ölü

Süveyda’da Bedevi Araplar ve Dürzi gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 321 kişi hayatını kaybetti.

FETÖ’nün finansal yapılanmasına yönelik operasyonda aralarında Hakmar ve Tatbak’ın sahibinin de bulunduğu 22 kişi tutuklandı

FETÖ’nün finansal yapılanmasına yönelik operasyonda aralarında Hakmar ve Tatbak’ın sahibinin de bulunduğu 22 kişi tutuklandı

1 maçta bile oynamadı, Fenerbahçe’nin Fayed’den istediği bonservis belli oldu

Fenerbahçe’ye transfer olduğu günden bu yana kiralık olarak takımdan ayrılan Mısırlı stoper Omar Fayed’e Al-Ahli talip oldu. Fenerbahçe, genç oyuncudan 6 milyon euro bonservis beklerken, Suudi ekibinin bu rakamı ödemeye sıcak baktığı vurgulandı.

Siirt’te Trafik Kazası: 4 Yaralı

Siirt-Kurtalan yolunda hafif ticari araç aydınlatma direğine çarptı, 4 kişi yaralandı.