Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Kadın Girişimci Çilek Üreticiliğinde Örnek Oluyor

Malatya’nın Kale ilçesinde yaklaşık 100 yıl önce çilek üretimi yapıldığı haberi, Bölükbaşıoğlu ailesini harekete geçirdi. 2022 yılında kayısıya alternatif olarak 5 dekar alanda çilek üretimine başlayan Bölükbaşıoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı ve Kale Belediyesi desteğiyle üretim alanını 25 dekara çıkardı.

25 kadına da ekonomik destek sağlayan Bölükbaşıoğlu, yılda yaklaşık 70 ton çilek üretiyor. Malatya ve çevre illerin çilek tüketiminin bir kısmını karşılayan Bölükbaşıoğlu, artan talepleri karşılamak için çaba sarf ediyor.

Ürettiği ürünlerle aile ekonomisine katkı sağlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, üretim yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Kadınların üretimdeki önemine vurgu yapan Bölükbaşıoğlu, hedeflerinden ve projelerinden de bahsederek, “Kale’de kadınlarla birlikte ne yapabiliriz diye düşündüm. Araştırmalarım sonucunda geçmişte çilek üretildiğini öğrendim. Bu beni etkiledi ve bir kooperatif kurma kararı aldım. Başarılı olduk ve birçok kadın iş sahibi oldu. Kadınların emeklerinin karşılığını alması önemli. Aynı zamanda bizim kurduğumuz kooperatif diğer kadınları da teşvik etti. Kayısılarda yaşanan zarara rağmen çilek üretiminin verimli olduğunu görmek sevindirici.” ifadelerini kullandı.

“Yıllık 60-70 ton ürün elde ediyoruz”

Kadınlara örnek olan Bölükbaşıoğlu, üretimi artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bölükbaşıoğlu, “Başladığımız noktada 20-25 kadına iş imkanı sunduk. Talebin fazla olması bizi memnun ediyor. Soğanlık ürünlerimizi daha da genişletmeyi planlıyoruz. Hedefimiz, Kale’nin her köşesinde çilek üretmektir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve sürekli yenilik peşindeyiz. Kadınların toprakla ilişki kurmalarını önemsiyor ve teşvik ediyoruz.” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Necmettin Tuncal da kadınlara destek verdiklerini belirterek, “Tarımın gelişmesi için çeşitli destekler sağlıyoruz. Kadın üreticilere makine, ekipman desteği ve alt yapı oluşturma imkanı sunuyoruz. Hasar gören ürünler yerine alternatif ürünler yetiştirmelerine destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi: Demir çelik devi konkordato talep etti

Demir çelik sektörünün önde gelen firmalarından Sıddık Kardeşler Haddecilik içine girdiği darboğazı aşamadı. Şirket konkordato talep etti, mahkeme üç ay süre verdi.

Donun vurduğu 1.925 tarla satışa çıkarıldı

Zirai don felaketinin faturası ağırlaşıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 34 ilde yaşanan felaketinin ardından çiftçilerin borçlarının arttığını vurguladı.

3 Temmuz’da bugünü bile çok arayacaksınız: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

TÜİK’in Haziran ayı verileri ile netleştireceği 2025’in ilk 6 aylık enflasyon oranı 5 gün sonra açıklanacak.3 Temmuz itibari ile kıdem tazminatından bedelli askerliğe, emekli maaşından sosyal yardımlara kadar vatandaşın tüm hesaplarını değiştirecek …

Hükümet tarafı ikinci zam teklifini açıkladı! 600 bin kamu işçisi bekliyordu!

Bankalar, karayolları, elektrik üretim santralleri, demiryolları, hastanelerin de aralarında yer aldığı kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışan 600 bine yakın kamu işçisinin ve ailelerinin gözü zam oranına ilişkin görüşmelerde ve kamu tarafının …

Türkiye’nin araç muayene istasyonları ‘Turka’ oluyor: 20 yıllık dev ihalede bayilik kapısı açıldı

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde köklü bir dönüşüm başlıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biriyle 2027-2047 dönemindeki araç muayene hizmetlerini yürütme hakkını kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markası altında gerçekleştirecek.

Ev sahiplerine ‘Eyvah’ dedirtecek açıklama: Bakanlık sosyal medya hesabından paylaştı

Ticaret Bakanlığı, internet ortamında verilen gayrimenkul ilanlarında yapılan haksız fiyat artışlarının mercek altına alındığını ve gerekli yaptırımların uygulandığını duyurdu.