İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a reaksiyon gösteren Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sıhhat Bakanı Sajid Javid, dün kabineden istifa ettiklerini açıkladı. Sajid Javid istifa mektubunda Başbakan’a olan itimadını kaybettiğini söyledi. İngiltere basını ise iki ismin istifasıyla başlayan siyasi krize geniş yer veriyor.
Guardian’ın tahlilinde “Boris Johnson şimdilik kör topal gidiyor lakin daha ne kadar sürecek?” diye soruyor.
Gazete Javid ve Sunak’ın istifalarının, bir istifa dalgası yaratmadığını, fakat iktidardaki Muhafazakâr Parti’de birçok kişinin Johnson için sonun yaklaştığına inandığını belirtiyor.
‘SORUN İKİNCİ TALİHİ DEĞİL…’
İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin Parlamento’daki Küme Yöneticisi Chris Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra vazifesinden istifa etmişti. Başbakan Johnson, Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzeri tezlerden haberdar olmasına rağmen onu bu vazifeye getirmekle suçlanıyordu.
BBC Türkçe’de yer alan habere nazaran; Johnson’ın Avam Kamarası’nda “herkes ikinci bir bahtı hak eder” dediğini belirten gazete “Sorun Johson’ın ikinci talihini değil, bundan çok daha fazla sayıdaki talihini kullanıyor olması. Partygate, parti bağışçılarının dairesinin yenilenmesi masraflarını karşılaması, güvenlik güçlerinin tavsiyelerinin aksine Evgeni Lebedev’e unvan verilmesi” diyerek başbakanın isminin karıştığı skandalları özetliyor.
‘SAVAŞI KAZANMA TALİHİ AZ’
“Johnson eşikte” manşetiyle çıkan Times’ın başyazısında ise Johnson’ın danışmanlarına “işlerin her zamanki üzere devam ettiğini” ve savaşmaya kararlı olduğunu söylediği belirtiliyor. Fakat gazete “Bu savaşı kazanma bahtı büyük oranda azaldı” diye de ekliyor.
‘İSTİFALAR ÖLÜMCÜL’
Times, Muhafakâr Parti’de Johnson’ın artık toparlanamayacağı tarafında yaygın bir görüş olduğunu, fakat bunun da misyonuna devam edemeyeceği manasına gelmediğini de vurguluyor. Gazete, Johnson’ın istifaya ikna edilememesi ve parti içi kuralların değişmemesi halinde, ülkenin yönetmekten çok hayatta kalmaya odaklanılan bir periyoda gireceği ikazında bulunuyor ve şöyle devam ediyor:
“Görevde kalmaya kararlı olsa da Johson, milletvekillerinin talimatlarını yerine getirmediği bir durumun içine girebilir. İktisat teklerken ve önümüzde güçlü kararlar varken, bu felç edici olabilir. Tarih, iki üst seviye bakanın başbakana şahsî taarruzlarla istifa etmesinin ölümcül olduğunu gösteriyor. Bunu en âlâ Johnson bilmeli. Temmuz 2018’de dışişleri bakanlığından istifası Theresa May’in başbakanlıktaki vaktinin dolmasında sonun başlangıcıydı lakin May’in nihayet istifa etmesi dokuz ay sürdü.”
‘İSTİFALARDAN SONRA HAYATTA KALAMAZ’
Daily Telegraph müellifi Philip Johnston ise, “Boris Johnson bile bu dramatik istifalardan sonra hayatta kalamaz” başlıklı yazısında “Aylardır kabinenin üst seviye üyelerinde omurga var mı diye beklerken, en az iki omurga kemiği gördük. Bugün tahminen diğerleri da omurgalarını gösterir” diyor.
‘GİDECEK HİÇBİR YERİ KALMADI’
“Bu erime başbakanın haysiyetiyle ilgili, gidecek hiçbir yeri kalmadı” diyen müellif şunları kaydetti:
“Ne sıra dışı bir durum. Siyasi sahneyi gözlemlediğim yıllar içinde hiç bu türlü bir şey olmadı. Theresa May’ın başbakanlığı devrinde de istifalar oldu. Johson da bu istifalar ortasındaydı fakat orada asıl problem Brexit konusundaki farklı görüşlerdi. Bu erime Başbakan’ın haysiyetiyle ilgili. Bu kadar üst seviye iki bakanı bir saatin içinde kaybetmek mutlaka içinde çıkılamayacak bir durum. Hudini’ye benzeyen Johnson için bile.”