Gayrimenkuller üzerinden gelir elde edip vergisini vermeyenler MEVA’ya takıldı

Maliye Bakanlığı Taşınmazları Denetliyor: 9 Bin 150 Kişiden Açıklama Talep Edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni devreye aldı. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde 16 binden fazla taşınmaz tarandı ve tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olanlar için 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergi ve harçlarının takibini yaparak kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyor. MEVA Sistemi, gayrimenkullerin alım satımı ve kiralanmasıyla elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harç gibi yükümlülüklerin izlenmesini sağlıyor.

GİB Teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen MEVA uygulaması, coğrafi bilgi sistemi temelli bir yazılım ile çalışıyor. Bu uygulama tapu ve kadastro bilgileri, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri ile değerleme uzmanları tarafından düzenlenen raporları kullanarak taşınmazların gerçek piyasa değerlerini tespit ediyor.

MEVA, gayrimenkullerin gerçek satış değerini belirleyerek vergi denetim süreçlerine önemli katkı sağlıyor. Sistemin kullanım alanı genişleyerek, 81 il merkezinde bulunan defterdarlıklarda da kullanılmaya başlandı.

Defterdarlıklar, gerçek ve güncel satış değerlerini analiz ederek tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarlarını karşılaştırıyor. Tapuda gerçek satış değerinden düşük bedelle işlem yapılan taşınmazlar belirlenerek alıcı ve satıcılardan açıklama isteniyor.

MEVA uygulaması sayesinde tapuda gerçek satış bedelinden düşük işlem yapanlar, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak eksik ödedikleri harç miktarını cezasız olarak ödeyebiliyor. Bu sayede kayıt dışılığın azaltılması ve vergiye uyumun artırılması hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde kullanılacağını belirtti ve gayrimenkullerin kiralanmasıyla elde edilen gelirlerin de sistem üzerinden takip edilebileceğini vurguladı.

Related Posts

Pul biber ihracatında tatlı rekor: 74 ülkeye satış, en çok alan Almanya!

Türkiye, 2025’in ilk yarısında 74 ülkeye toplam 7,1 milyon dolarlık pul biber ihraç etti. Almanya, Hollanda ve İngiltere en çok ihracat yapılan ülkeler oldu.

Altın piyasasında hareketlilik: Fiyatlar yeniden yükseliyor! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

ABD’den Irak – Türkiye boru hattı açıklaması: Olumlu bir sinyal olur!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, dün gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlığın, SDG heyeti ile Suriye geçici hükümetiyle Şam’da yaptığı görüşmeye ilişkin yorumları ve heyetin “diyaloğa …