Araştırmada, sıralamanın büyük oranda Avrupa ülkelerinin hakimiyetinde olduğu görülüyor. Sadece üçüncü sırada yer alan ABD, ilk 10’da Avrupa dışından temsil edilen tek ülke. İlk sırada ise 99.24’lük ortalama IQ ve çok yüksek eğitim seviyesiyle İsviçre yer alıyor.
Bu sıralama, her ülkenin entelektüel performansını niceliksel kriterlerle değerlendirirken, zekânın sadece istatistiklerle sınırlı olmadığı vurgulanıyor. Çalışmada, yaratıcılık, kültür, düşünce özgürlüğü ve sosyo-ekonomik fırsatlar gibi diğer faktörlerin de bir ülkenin entelektüel gelişimini etkileyen önemli unsurlar olduğu belirtiliyor.
AİHM verilerine göre ifade özgürlüğünden en çok mahkum olan ülkenin Türkiye olduğu göz önüne alındığında listede yer almamak içten değil.
Türkiye Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde de 158’inci sırada yer alırken Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ise Türkiye, 180 ülke içerisinde 158’inci sırada yer alıyor.
Asgari ücretin 22 bin TL olduğu Türkiye’de yoksulluk sınırının da 72 bin TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda Türkiye sosyo-ekonomik fırsatlarda da sınıfta kalıyor.
Öte yandan Türkiye toplamda 3 nobel ödülüne sahipken, listenin 1. sırasında yer alan İsviçre 32 nobel, Amerika 256 nobel ödülüne sahip.
Ancak Nobel Ödülü adaylıkları, bilimsel kurumlar ve akademik fonlar açısından tarihsel olarak güçlü olan Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkeleri kayıran bir önyargıya dikkat çekiyor.
Özetle kriterler böyleyken Türkiye’nin listeye girememesi şaşırtmıyor.
More Stories
Van’da Karla Mücadele Ekipleri Hastaların İmdadına Yetişti
Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Karla Mücadele Ekiplerinin Yanında
CHP Kurultayının iptali için açılan davada ara karar belli oldu