Ağızda oluşan yaralar, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir!

Ağız İçi Yaraların Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabileceği Uyarısı

Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Mustafa Cenk Durmuşlar, halk arasında aft olarak bilinen ve ağız içinde kabarcık veya lezyon şeklinde görülen yaraların, erken tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Durmuşlar, diş etlerinde, dilde, yanaklarda ve dudaklarda oluşabilen ağrılı yaraların ve iltihaplanmaların, genellikle rahatsız edici ve ağrılı olduğunu, ancak doğru tedaviyle başarılı bir şekilde yönetilebileceğini belirtti.

Ağız içi lezyonlarının, bazen basit bir ağız hijyeninin yetersizliğinden ya da bazı hastalıklardan kaynaklandığını vurgulayan Durmuşlar, “Erken tedavi edilmediği takdirde bu lezyonlar daha büyük sağlık sorunlarına dönüşebilir.” uyarısında bulundu.

Ağız içi lezyonlarının, ağız hijyeninin eksikliği, travmalar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar gibi çeşitli sebeplerle ortaya çıkabileceğini belirten Durmuşlar, sorunun erken teşhis ve tedavisinin ne denli önemli olduğunu vurguladı.

Durmuşlar, “Uzun süre geçmeyen, şiddetli ağrılı ya da büyüyen lezyonlar, mutlaka bir diş hekimi veya uzman tarafından değerlendirilmelidir” ifadesini kullandı.

Ağız içi lezyonlarının tedavi seçeneklerinin, lezyonun türüne ve nedenine göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Durmuşlar, doğru tanı ve tedavi ile bu tür lezyonların, uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açmadan yönetilebileceğini aktardı.

Durmuşlar, yetersiz ağız hijyeninin yanı sıra tütün ve alkol kullanımının, ağız içi lezyonların oluşumuna zemin hazırladığına da vurgulayarak, bu durumların tedavi sürecini olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

Ağız içi lezyonların tedavisinde, ağız hijyeninin iyileştirilmesi, topikal tedaviler, antibiyotik ve antifungal tedaviler ile gerekirse cerrahi müdahalelerin uygulanabileceğine dikkati çeken Durmuşlar, “Erken tedavi ile ağız içi sorunlar kolayca kontrol altına alınabilir ve daha büyük sağlık risklerinin önüne geçilebilir.” açıklamasında bulundu.

(AA)

Kuantum Bilgisayarlar ve Şifre Kırma – Prof. Zafer Gedik Açıklıyor

Related Posts

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Tütün ürünlerinin sadece akciğere değil, baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta zarar verdiğinin söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, baş ve boyun kanserleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.