ABDli Bloomberg’den TCMB iddiası

TCMB, KOBİ Kredilerine Yönelik Aylık Büyüme Sınırlarını Değerlendiriyor

ABD merkezli Bloomberg News’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) sağlanan kredilere yönelik aylık büyüme limitlerini artırmayı planlıyor. Bu adım, finansman koşullarında kademeli bir normalleşme sürecine işaret ediyor.

2,5’lik Büyüme Sınırının Değerlendirilmesi

Bloomberg’in Beril Akman ve Fırat Kozok imzalı haberine göre, TCMB yetkililerine yakın kaynaklar, KOBİ kredilerinde uygulanan yüzde 2,5’lik aylık büyüme sınırının gevşetilmesinin gündemde olduğunu belirtiyor. Ancak henüz kesin bir karar alınmamış olup, değişikliğin 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından önce açıklanıp açıklanmayacağı belirsizliğini koruyor.

TCMB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmamıştır.

Mevcut Sınırlamalar Neler?

TCMB, Ocak 2024’te kredi büyümesini kontrol altına almak amacıyla düzenleme yapmıştı. Halihazırdaki sınırlamalar şu şekildedir:

  • KOBİ’lere yönelik TL ticari kredilerde aylık büyüme sınırı: %2,5
  • Diğer TL ticari kredilerde aylık büyüme sınırı: %1,5
  • Yabancı para cinsinden ticari kredilerde aylık büyüme sınırı: %1

Bu sınırlamalar, kredi hacmindeki aşırı genişlemeyi engellemek için dezenflasyon hedeflerine uygun olarak uygulanmaktadır.

Faiz Beklentileri

Bloomberg’in analizine göre, Merkez Bankası’nın kademeli olarak parasal sıkılaştırmadan çıkarak “yumuşak geçiş” sürecine girdiği düşünülmektedir. Analistler, 24 Temmuz’daki PPK toplantısında TCMB’nin politika faizini %46 seviyesinden düşürmesini beklemektedir.

Enflasyondaki düşüşler ve döviz piyasasındaki istikrar, TCMB’nin kredi politikalarında esnemeye gitme olasılığını artırmaktadır. Ancak faiz indirimi ve kredi genişlemesi dengesini sağlamak, enflasyonla mücadele açısından önemlidir.

Uzmanlar, KOBİ kredilerinde büyüme sınırlarının esnetilmesinin reel sektöre destek olabileceğini belirtmektedir. Ancak bu adımın dikkatli bir şekilde planlanması ve uygulanması enflasyonla mücadele sürecinde hayati önem taşımaktadır.

Related Posts

İstanbul Boğazı’nın simge yapılarından Les Ottomans Hotel’in satışı yapıldı: Eski BJK Başkanı Serdar Bilgili’nin şirketi kazandı

İstanbul Boğazı’nın simge yapılarından Les Ottomans Hotel’in satışı yapıldı: Eski BJK Başkanı Serdar Bilgili’nin şirketi kazandı

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi: Demir çelik devi konkordato talep etti

Demir çelik sektörünün önde gelen firmalarından Sıddık Kardeşler Haddecilik içine girdiği darboğazı aşamadı. Şirket konkordato talep etti, mahkeme üç ay süre verdi.

Donun vurduğu 1.925 tarla satışa çıkarıldı

Zirai don felaketinin faturası ağırlaşıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 34 ilde yaşanan felaketinin ardından çiftçilerin borçlarının arttığını vurguladı.

3 Temmuz’da bugünü bile çok arayacaksınız: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

TÜİK’in Haziran ayı verileri ile netleştireceği 2025’in ilk 6 aylık enflasyon oranı 5 gün sonra açıklanacak.3 Temmuz itibari ile kıdem tazminatından bedelli askerliğe, emekli maaşından sosyal yardımlara kadar vatandaşın tüm hesaplarını değiştirecek …

Hükümet tarafı ikinci zam teklifini açıkladı! 600 bin kamu işçisi bekliyordu!

Bankalar, karayolları, elektrik üretim santralleri, demiryolları, hastanelerin de aralarında yer aldığı kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışan 600 bine yakın kamu işçisinin ve ailelerinin gözü zam oranına ilişkin görüşmelerde ve kamu tarafının …

Türkiye’nin araç muayene istasyonları ‘Turka’ oluyor: 20 yıllık dev ihalede bayilik kapısı açıldı

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde köklü bir dönüşüm başlıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biriyle 2027-2047 dönemindeki araç muayene hizmetlerini yürütme hakkını kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markası altında gerçekleştirecek.