Enflasyonun altında zam alması beklenen memur, bir de vergi kıskacında: ‘Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar’

TÜİK Tarafından Yarın Açıklanacak Enflasyon Verileri Bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yarın enflasyon verilerini açıklayacak. 6 aylık enflasyon rakamlarıyla beraber, emekli ve emekçilerin alacakları zamlar da netlik kazanacak. Ancak memur ve memur emeklisinin, enflasyonun altında zam alacağı düşünülüyor.

Milyonlarca memur ve memur emeklisi, bu yılın ikinci yarısında sadece yüzde 5 toplu sözleşme zammı alacak. Bunun yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da eklenecek. 5 aylık TÜFE oranı yüzde 15.09 olarak gerçekleşmişti. Memur ve memur emeklisinin artışları, toplu sözleşmeye göre belirleniyor ve toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı ödeniyor.

Haziran enflasyonu dikkate alındığında, memur ve memur emeklisi için artışın yüzde 15-16 civarında olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu artışın enflasyonun altında olduğu ve vergi kesintileri nedeniyle düşük kalabileceği belirtiliyor. Sendikalar, enflasyon farkını zam olarak değerlendirmiyor ve yılın ilk yarısında yaşanan maaş kayıplarına dikkat çekiyor.

Vergi Kesintileri Artıyor

Memurların büyük bir bölümü, daha yüksek vergi dilimine geçtikleri için maaşlarından daha fazla vergi kesintisiyle karşılaşıyorlar. Bu durum, maaşlardaki artışın büyük bir kısmının vergilere gitmesine neden oluyor.

Gelir vergisi tarifesi doğrultusunda, 158 bin liraya kadar olan kazançlar için vergi oranı yüzde 15 iken, bu rakamı aştığında yüzde 20’lik vergi dilimine giriliyor. Toplam kazanç arttıkça vergi oranı da yükseliyor. Bu durum da memurların, vergilere ek olarak düşük zamla karşılaşacaklarını gösteriyor.

‘KAŞIKLA VERİP, KEPÇEYLE ALACAKLAR’

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, vergi dilimlerindeki hızlı yükselişe dikkat çekerek, verilen zamların bir kısmının vergi olarak geri alındığını vurguladı. Hamzaçebi, “Emekçinin cebine girecek para, zam olarak verilen miktarın azalmasına neden oluyor” şeklinde konuştu. Enflasyonun üzerinde bile zam yapılmadığını belirten Hamzaçebi, düşük ücretliler için vergi diliminin yüzde 10’da sabitlenmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Azerbaycan’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Azerbaycan’da

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?

Borsa güne nasıl başladı? (2 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,33 değer kazanarak 10.080,35 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 23,40 puan ve yüzde 0,23 artışla 10.103,74 puana çıktı. Bankacılık …

İngiltere Merkez Bankası Başkanı: Faiz indirimlerinin sıklığı zamanla azalacak

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, politika faizinin aşağı yönlü bir eğilimde olduğunu belirterek, “Para politikası hala kısıtlayıcı ve bir süre daha böyle kalacak. Ancak bu sıkılık seviyesi zamanla azalacak.” dedi.

ABDli Bloomberg’den TCMB iddiası

ABD merkezli Bloomberg News’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verilen kredilere yönelik aylık büyüme limitlerini artırmayı gündemine aldı. Söz konusu adım, finansman …