Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı Yiyeceklerin Kilo Kontrolündeki Rolü

Bu yıl Food Quality and Preference adlı akademik dergide yayımlanan bir çalışmanın lider yazarı olan Cunningham’ın ekibi, algılanan acılığın artmasıyla yeme hızının azaldığını ve tüketilen miktarın da azaldığını keşfetti.

Bu bulgu, acı yiyeceklerin sadece metabolizma üzerinde değil, aynı zamanda yeme davranışlarında da kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Acı biberlere acılığını veren bileşik kapsaisindir. Bu bileşiğin vücut ısısını artırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı düşünülmektedir. Piedmont Atlanta Hastanesi Klinik Diyetisyeni Haley Robinson, kapsaisinin vücut ısısını yükselttiğini, metabolizmayı hızlandırdığını ve dolayısıyla kalorilerin daha hızlı yakılmasını sağladığını belirtti. Araştırmalar, kapsaisinin metabolizmayı %5’e kadar artırabileceğini gösteriyor.

Acı Biberlerin İştah Üzerindeki Etkisi

Acı biber ve diğer baharatlar iştah üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bol baharatlı beslenen kişilerin genellikle gün içinde daha az yemek yediği gözlemlenmektedir.

Cleveland Clinic’ten kayıtlı diyetisyen Patricia Bridget Lane’e göre, kapsaisinin beyinde iştahı ve tokluk hissini düzenleyen hipotalamus bölgesi üzerinde etkili olduğunu gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Carolina Reaper veya hayalet biber gibi çok acı biber türlerinin, daha fazla kapsaisin içermesine rağmen, ek faydalar sağladığına dair henüz bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Kapsaisin, kırmızı biber ve pul biberin ana bileşeni olmasına rağmen, diğer biber türlerinin de benzer faydalar sunduğu görülmüştür.

Harvard’daki araştırmacılar, düzenli olarak acı biber tüketen kişilerin kalp hastalığından ölme riskinin daha düşük olduğunu ve neredeyse her gün baharatlı yiyecekler yiyenlerin, haftada sadece bir kez yiyenlere göre %14 daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu belirtmektedir.

Ancak, bu faydalara temkinli yaklaşılmalı ve tüketilen miktarın kontrol edilmesine özen göstermelidir. Rush Üniversitesi’nden doktor ve bilim insanı Dr. Thomas Holland, acı biberlerin genellikle yüksek yağ ve kalori içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğini belirterek, bu durumun acı biber tüketiminin yüksek kalorili yiyecek tüketimiyle ilişkili olabileceğini vurgulamıştır. Bu nedenle, acı biberleri dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak tüketmek en iyisidir.

Related Posts

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Tütün ürünlerinin sadece akciğere değil, baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta zarar verdiğinin söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, baş ve boyun kanserleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.

Kanser ve Beslenme İlişkisi Tartışıldı

Kanser ve beslenme ilişkisi hakkında konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor” dedi.