Yandex’den Google Chrome’un satılmasına yönelik ‘teklif’

Yandex, Chrome’un Türkiye Operasyonlarını Devralmaya Hazır

Yandex Türkiye Genel Müdürü ve Yandex Search Uluslararası Üst Yöneticisi (CEO) Alexander Popovskiy, ABD Federal Mahkemesi’nin Google’a açılan “antitröst” davasında Chrome tarayıcısının satılmasına hükmedilmesi durumunda, Yandex’in Chrome’un Türkiye operasyonlarını devralmak için teklif vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Popovskiy, Chrome’un, Google’ın internet üzerindeki hakimiyetinin temel taşı olduğunu belirterek, Perplexity, OpenAI ve Yahoo gibi şirketlerin Chrome’u satın alma tekliflerinin mantıklı olduğunu ifade etti.

Bu durumun tekelleşme sorununu çözmeyeceğini vurgulayan Popovskiy, “Chrome’un yerelleştirilmesi, Yandex Arama ve Yazeka gibi Türk web ekosisteminin bir parçası olması, yeni bir düşünce yapısının öncüsü olabilir. Bu sayede en stratejik varlığın tek bir şirketin elinde olması yerine yerelde adil rekabet sağlanabilir.” dedi.

ABD Federal Mahkemesi’nin, Google’a açılan “antitröst” davasında Chrome tarayıcısının satılmasına hükmetmesi halinde, Chrome’un Türkiye operasyonlarını devralma teklifinde bulunacaklarını dile getiren Popovskiy, Yandex’in Türkiye’de Google’ı geride bırakan tek şirket olduğunu vurguladı.

Popovskiy, Türkiye’deki Rekabet Kurumu’nun dijital platformların hakimiyetini sınırlamak amacıyla yasal düzenlemeler yapma hazırlıklarını takdir ettiğini belirterek, bu değişikliklerin yasalaşmasının sonuçlarını merakla beklediğini ifade etti.

Popovskiy, ABD’den gelen gelişmelerin sorunun küresel boyutta olduğunu gösterdiğini belirterek, yapay zeka geliştirme konusunda yerel çözümlerin önemini vurguladı ve Türkiye’de bu sorunun çözülmesinde hızlı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini aktardı.

Popovskiy, Türk hükümetinin proaktif adımlar atarak Türkiye’ye ek yatırımlar çekebileceğini söyleyerek, söz konusu yasal düzenlemelerin hem küresel hem yerel aktörler tarafından adil ve dengeli bulunabileceğini ekledi.

Google’ın Durumu ve Yargı Süreci

ABD’de devam eden “antitröst” davasında Google Chrome, çevrim içi arama pazarındaki yasa dışı tekel iddiaları nedeniyle yargılanıyor. Adalet Bakanlığı, Google’ın Chrome’u, Google Arama’yı varsayılan seçenek olarak sunarak rekabeti etkisizleştirmekle suçluyor.

Google’ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini artırarak rekabeti engellediği yönlü eleştirilere maruz kalan şirketin, Chrome tarayıcısını elden çıkarması ve Android işletim sisteminde Google hizmetlerinin varsayılan olarak sunulmasının yasaklanması öneriliyor.

Google Chrome’un Türkiye’deki Pazar Durumu

Statcounter’ın verilerine göre, dünya genelindeki internet tarayıcıları arasında Google Chrome yüzde 66 ile en popüler seçenek olurken, Türkiye’de yüzde 74’lük pazar payıyla lider konumunu koruyor.

Related Posts

Türkiye’nin Bosna Hersek’e Kangal vermesi Balkanları karıştırdı

Geçtiğimiz yılın sonlarında Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, “Türkiye ile birkaç projemiz daha var. 4 Kirpi II ve 6 Bayraktar TB2’nin teslimatı konusunda bir anlaşma imzaladık ve bunlar müzakere aşamasında.” demişti. Geçtiğimiz günlerde …

Rekabet büyük: Türkiye’de en çok izlenen dijital platform belli oldu!

JustWatch tarafından açıklanan 2025 birinci çeyrek verileri Türkiye’deki dijital yayın platformlarının pazar paylarındaki değişiklikleri net bir şekilde ortaya koydu. Veriler, 2025’te bazı platformların büyüme gösterdiğini ve bazılarının ise …

PlayStation Plus abonelerine kötü haber: 22 oyun veda ediyor!

Oyun fiyatlarının günden güne artmasıyla odağımızı aylık belirli bir ücret karşılığında çok sayıda oyunu oynamaya imkan veren abonelik servislerine çevirdik. PlayStation Plus, bu alanda öne çıkan mecraların başında geliyor diyebiliriz. Son olarak …

‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Ay’dan getirdiği kaya ve toprak örneklerini uluslararası bilim dünyasının erişimine açıyor. Bu adım, Ay’a dair yepyeni sırların gün yüzüne çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca ABD detayı da tarihsel bir dönüm noktası olabilir…

Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

NASA’nın 10 milyar dolarlık dev uzay teleskobu James Webb’in faaliyetleri, ABD’deki bilim bütçesindeki büyük kesintiler nedeniyle durma noktasına gelebilir. Trump yönetiminin NASA’ya yönelik politikaları, sadece James Webb değil, birçok bilimsel projeyi tehdit ediyor.

Ekranı en iyi olan telefon hangisi?

Bir telefon satın alırken ekran kalitesi genellikle en önemli kriterlerden biri olarak öne çıkıyor. Kullanıcı tercihleri farklı olsa da çoğu cam gibi net ve akıcı bir ekranı diğer özelliklere kıyasla daha önemli buluyor. Peki, Nisan 2025 itibarıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir