Yolsuzluk endeksinde Türkiye’nin sıralaması değişmedi: 180 ülke arasında 107. sırada

T24 Haber Merkezi

Yıllık Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre Türkiye’nin sıralaması değişmedi. Endekste yer alan 180 ülke arasında 107. sırada yer alan Türkiye aldığı 34 puanla, Avrupa Birliği üyelik sürecinde olan ülkeler arasında en düşük puanlardan birine sahip.

Raporda yer alan verilere göre, son dönemde gerçekleştirilen ekonomik reformlar ve FATF gri listesinden çıkarılmak gibi gelişmeler Türkiye’nin puan kaybını önledi. Ancak ülkede bağımsız bir Yolsuzlukla Mücadele Kurumu’nun bulunmaması ve denetim mekanizmalarındaki zayıflamalar sebebiyle geçen yıl aldığı 34 puanda kalmasına sebep oldu.

AB ülkelerinde yolsuzluk üst üste ikinci yılda da kötüye gitti

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (TI) hazırladığı Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre Macaristan, Avrupa Birliği’nin (AB) en kötü performans gösteren ülkesi oldu. Raporda Fransa ve Almanya gibi büyük ekonomilerin gerileme kaydettiği ortaya kondu. AB ülkelerindeki yolsuzluk üst üste ikinci yılda da kötüye gitti.

Endekste yer alan 180 ülkenin yaklaşık dörtte birinin, örgütün 2012 yılında küresel sıralama için mevcut metodolojisini kullanmaya başlamasından bu yana en düşük puanı aldığı belirtildi.

Örgütün hazırladığı endeks, Dünya Bankası’ndan özel risk ve danışmanlık firmalarına kadar 13 veri kaynağına göre kamu sektöründeki yolsuzluk algısını ölçüyor. Endekste ülkeler ve bölgeler ‘çok yolsuz’ notu olan 0’dan ‘çok temiz’ 100’e kadar bir ölçekte puanlanmakta.

Batı Avrupa ve AB için bölgesel ortalama geçen yıl 65 iken bu yıl 64 oldu. Örgüte göre 2023’ten önce bu puan yaklaşık on yıl boyunca düşmemişti.

Bu yılki rapora göre Avrupa’nın yolsuzlukla mücadele kabiliyeti yetersiz kalıyor. Bu, Avrupa bloğunun iklim hareketi, hukukun üstünlüğü ve kamu hizmetleri gibi konularda yetersiz kalmasına neden oluyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Avrupa analistleri, yasal boşluklar, yetersiz uygulama ve kaynak kıtlığının bir süredir AB ülkelerinin yolsuzlukla etkin bir şekilde mücadele etmesini engellediğini söyledi.

 

Related Posts

Mersin’de Zücaciye Açılışı İzdihama Yol Açtı

Mersin Mezitli’deki zücaciye açılışında indirimli ürünler için izdiham yaşandı, yaşlı kadın fenalaştı.

İstanbul Havalimanı’ndan Tarihi Rekor

İstanbul Havalimanı, 18 Temmuz’da 1695 uçuşla günlük en yüksek hava trafiği rekorunu kırdı.

Doğanşehir Kaymakamı Hasada Katıldı

Kaymakam Ahmet Fatih Sungur, üreticilerle buğday hasadına katılarak bereketli sezon diledi.

2025 Çin Tedarik Zinciri Fuarı Başladı

Fuar, 16-20 Temmuz tarihleri arasında Beijing’de düzenleniyor ve 75 ülkeden 650’den fazla katılımcı var.

Balıkesir’de Araç Sayısı 665 Bin 469’a Ulaştı

Haziran ayında Türkiye’de 189 bin 237 taşıt trafiğe kaydedildi, Balıkesir’de azalma görüldü.

Yenilenebilir enerji için Avrupa fırsatı

Avrupa Birliği (AB) iklim politikaları kapsamında uygulamaya koyduğu Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nı (SKDM) genişletmeyi planlarken, yeni düzenlemeyle Türk ihracatçılar için yükümlülükler genişleyecek. Elektrik satın alma anlaşmaları konusundaki düzenlemeler ise Türkiye’de yeşil enerji kullanan üreticiler için önemli bir fırsat ortaya koyacak.