Bu da CEO anketi: En büyük iki korkuları

Türkiye’deki yabancı şirketlerin üst düzey yöneticilerine (CEO) göre, 2025 yılı için en büyük risk yüzde 85 ile enflasyon. Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED), 275 üye şirketin CEO’larının katılımıyla yaptığı YASED PULSE anketine göre, CEO’ların yüzde 79’u döviz kurunda-ki belirsizliği ikinci risk olarak görürken, vergi yüzde 60 ile üçüncü sırada yer alıyor. CEO’lar Türkiye’de iş ortamının önümüzdeki dönemde stabil olmasını öngörürken iyileşme bekle-yenlerin oranı yüzde 10’da kaldı.

“YATIRIMCILAR İÇİN GELECEK 3-5 YILI ÖNGÖREBİLMEK ÇOK ÖNEMLİ”

YASED üyeleri, makro ekonomik istikrar ve öngörülebilirlik artarsa 2025’te Türkiye’ye 13.5 milyar dolar ilave doğrudan yatırım gelebileceğini belirtiyor.

YASED Başkanı Engin Aksoy, düzenlediği toplantıda, Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırımın gelmesi için daha fazla istikrar ve öngörülebilirliğin olması gerektiğine dikkat çekerek, “Hukuki güvence gerekiyor. Yatırımcılar için gelecek 3-5 yılı öngörebilmek çok önemli. Düzenlemeler konusunda yatırımcıya sürpriz yaşatmamak gerekiyor. Bir değişim olacaksa ona bir adaptasyon süreci olmalı” dedi.

BÜYÜMEDE KAYIP

Aksoy, “CEO’lar 2025’te 2024’e kıyasla Türkiye ekonomisi için biraz daha düşük büyüme oranları öngörüyor. 2024’te enflasyonla mücadelede önemli iyileşme oldu ancak beklentilerin biraz gerisinde” diye konuştu.

Aksoy, yeni yatırım çekme konusunda Türkiye’nin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi yeni rakiplerinin de olduğunu anlatarak, “Artık uluslararası doğrudan yatırımları maliyet avantajıyla çekmek çok doğru bir yaklaşım değil” dedi.

Related Posts

Motorine yeni bir zam geliyor

Motorine yeni bir zam geliyor

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt fiyatlarına indirim ve zam olarak yansıyor

Kurlar baskılandı: İhracatçı deri devi 429 milyon borçla konkordato istedi

halktv.com.tr/ÖZEL Ekonomide yaşanan kriz, firmaları sarsmaya devam ediyor. Bir çok firma, yaşadıkları mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tutuyor. Bir çok firma, konkordato talebinde bulunuyor. Anılan firmalar listesine son eklenen ise …

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Azerbaycan’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Azerbaycan’da

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?