Korozyon ve Deprem Riskleri: Doğu Karadeniz’deki Yapılar Tehlikede

KTÜ DE-YAS Müdürü: Yapıların Çökmesinde Korozyon Etken

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapıların çökmesinde korozyon etkisine dikkat çekerek, yapıların korozyon nedeniyle zayıfladığını söyledi. Nemli yer ve bodrum katlarında korozyonun çok fazla etkili olduğuna işaret eden Altunışık, beton içinde bulunan yapıların eridiği zaman olası bir felaketin habercisi olabileceğini belirtti. Bazı durumlarda bir binanın hiçbir sebep olmaksızın kendiliğinden çökebileceğine dikkat çeken Altunışık, Doğu Karadeniz’de yaşanan doğal afetlerin yanı sıra deprem ve korozyon riskinin bölge için önemli bir mesele olduğunu vurguladı.

DE-YAS Bilim İnsanları Yapıları İncelemeye Devam Ediyor

Doğu Karadeniz’deki sismik hareketlilikle birlikte korozyon nedeniyle zayıflayan yapıların incelendiğini belirten KTÜ DE-YAS bilim insanları, bölgedeki yapı stokunu belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmalarında özellikle dolgu sahalarında korozyonun yapılar için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem açısından büyük risk taşıdığını tespit etti.

Deprem Gerçeğiyle Yüzleşmek Zorundayız

DE-YAS Müdürü Ahmet Can Altunışık, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorunda olduğunu vurgulayarak, Doğu Karadeniz’de artan titreşimleri takip ettiklerini ve bölgedeki yapıları yakından incelediklerini belirtti. Depremin her an her yerde olabileceğini hatırlatan Altunışık, yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

2000 Öncesi İnşa Edilen Yapılar Risk Altında

Özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların risk taşıdığını kaydeden Altunışık, kötü zemin üzerine inşa edilen yapıların depreme karşı daha hassas olduğunu belirtti. Korozyonun bölgede önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Altunışık, nemli bölgelerde ve bodrum katlarında korozyonun etkisinin daha fazla olduğunu söyledi. Altunışık’a göre, korozyon olası bir felaketin habercisi olabilir.

Trabzon’da Yapı Stoku Belirleniyor

Trabzon’da yapı stoku belirleme çalışmalarına değinen Altunışık, bölgedeki eski yapıların risk taşıdığını belirtti. 1 yıldır sürdürülen çalışma ile Trabzon’da yapı stoku belirlenmeye çalışılıyor. 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarının başlatılacağını belirten Altunışık, bu çalışmanın diğer Doğu Karadeniz illerine de yayılacağını sözlerine ekledi.

Related Posts

ABD, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak başkanlık kararnamesi imzalayacağını bildirdi.

ABD’de uçak faciası: Kazada kurtulan olmadı…

ABD Federal Havacılık İdaresinden (FAA) yapılan açıklamaya göre, “Cessna 441” tipi uçak, Youngstown-Warren Havaalanı’ndan kalktıktan dakikalar sonra düştü. Kurtulanın olmadığı kazada, uçaktaki 6 kişi de hayatını kaybetti. Bir uçak kazası da ABD’de …

İETT ‘Türkiye’de bir ilk’ diye duyurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İETT, teknik muayene süreçlerini tamamen dijital ortama taşıyarak Türkiye’de bir ilke imza attı. Kurum bünyesinde geliştirilen sistemle hem denetim süreçleri hızlandı hem de yılda 100 bin sayfa kağıt tasarrufu sağlandı.

İran açıkladı: İsrail’in 12 gün süren saldırılarında ölenlerin sayısı 935’e yükseldi

İran açıkladı: İsrail’in 12 gün süren saldırılarında ölenlerin sayısı 935’e yükseldi

İsrail ağzındaki baklayı çıkardı: Türkiye’nin cevabı F-35’te gizli

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Suriye ve Lübnan’la barışa açık olduklarını ancak Golan Tepeleri’nden vazgeçmeyeceklerini ilan etti. İsrail’in bu şartlı normalleşme hamlesine Şam ve Beyrut sessiz kalırken, gözler Türkiye’nin tutumuna çevrildi.

PKK’nın ne zaman ve nerede silah bırakacağı belli oldu!

Bir süredir terör örgütü PKK’nın silah bıraktığı görüntülerin kamuoyuyla paylaşılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken son olarak, PKK’nın sürece katkı amacıyla ‘iyi niyet göstergesi’ olarak basına açık törende silah bırakacağı öne sürüldü.